Välj en sida

Lasse Martinell

En reklamgubbe som gått i pension

Jag har fått arbeta med några av de bästa reklamköparna i Sverige. Men även haft förmånen att få haft några av landets bästa reklambyråer som kunder. Det har varit lärorikt.

Under en tid utbildade jag reklamare på Aaseby annonsbyrå. Där tog vi fram material för bland annat Levi’s både för den svenska, nordiska och europeiska marknaden.

ICA Frukt & Grönt har varit min största uppdragsgivare men Mariannes Morötter och Eriks Fönsterputs kanske de roligaste.

Team Milko – 2004–2008, ett kocklag med bara tjejer som tävlade internationellt i Mat OS regionala lag, samma tävling som Svenska Kocklandslaget för landslag. Det blev tre utlandsresor med filmning och foto till Erfurt i Tyskland och Luxemburg som hade WorldCup. Elisabeth Johansson, känd från ”Hela Sverige Bakar”, tillsammans med Anna Arvids, tog GULD i klassen dessert/bakverk.

FUNKTIONELL MUSIK AB

Firman startades av pappa Bosse och hans kompis Lasse Frisk. Efter bara ett par år så delade man upp företaget i två delar. Norra och södra Sverige, pappa valde södra och Helsingborg eller närmare bestämt Fortuna.

PHILIPS BAKGRUNDSMUSIK

Vi sålde och installerade bakgrundsmusik i butiker, restauranger, hotell och varuhus samt diskotek med ljud, ljus och rökmaskiner.

SVERIGES KUNDRADIO

1985 startade jag ett företag som gjorde ljudreklam. 600 livsmedelsbutiker anslöt sig till en kommersiell kundradio. Av familjeskäl avslutade jag idén med kundradio.

MARTINELL REKLAM AB

Jag omvandlade företaget till en mer traditionell reklambyrå. Min första stora kund blev ICA Frukt & Grönt AB i Helsingborg.

PÅGÅNG

En bifirma till Martinell Reklam AB med en affärsidé likt Sveriges Kundradio var att göra reklam i livsmedelsbutiker. Denna gång på golvet med 3Ms avtagbara golvmaterial med halkskydd.

Sedan gick allt åt helvete

När det börjar handla om stora pengar så kommer de kriminella och hälsar på. Ett mordhot som ledde till kostnader för livvakter och en polisanmälan som åklagaren lade ner. Som brottsoffer fick jag då ingen hjälp av varken försäkringsbolag eller brottsofferjouren.

Allt för mycket tid gick till allt annat än att arbeta med det som gav inkomst. Slitningar i familjen ledde till skilsmässa och en obetald TV-licens gav en betalningsanmärkning. Då drog Handelsbanken öronen åt sig. Tog bort mina krediter och la vantarna på pengarna från husförsäljningen.

Utan rörelsekapital tvingades jag kasta in handduken och begära mitt företag i konkurs.

Arbetsförmedlingen hjälper dig få ett nytt jobb, eller?

JAG FÖRLORADE MIN A-KASSA

Det gör man om man missar ett möte på Arbetsförmedlingen. Jag besökte Per Wadén på Combitext istället för att gå till AF. Jag fick jobb per timme men förlorade A-kassan.

Hur A-kassan behandlar folk är inte människovärdigt.

Det blev ett par olika jobb runt om i Nordvästra Skåne. Utan tillräcklig inkomst var jag tvungen att lämna min lägenhet. Att gå från kostymnisse till hemlös var en ny erfarenhet.

AMBER MARKNADSKOMMUNIKATION

Fick jobb på en nystartad byrå där jag efter ett par år fick ta över verksamheten.

EN MORGON I FEBRUARI 2011

En medarbetare som dubbeljobbar för att lönen på sjukhuset inte räcker så är hon snabbköpskassörska på helgerna sköter Ambers fakturering på ”lediga” stunder.

En massiv hjärnblödning. Ambulans hämtar och hon opereras på Lunds Universitetssjukhus. Livet står på spel.